Ülőgarnitúrához használt anyagok

júl 9, 2020 | Egyéb kategória

A bőrkészítés több évezredes hagyományainak köszönhetően a különböző bőrtípusok rendkívül változatosak lehetnek. Most induló, háromrészes cikksorozatunkban az egyes típusok tulajdonságait, valamint tisztításuk módját mutatjuk be, végül a bőrök királynőjével, a nubukkal is megismertetjük olvasóinkat. Tartsanak velünk, s megismerhetik a bőrök izgalmas és színes világát.

Ellenálló fajták

A bőr készítéséhez rendszerint a nyersbőr legfelső részéből származó, úgynevezett színbőrt használnak. A színbőr számos kedvező tulajdonsággal bír, így a belőle készült termékek puhák lesznek, valamint – más bőrökhöz képest –a környezeti hatásoknak is jobban ellenállnak.A bőrtípusok közül legtöbbször az ún. pigmentált bőrrel találkozhatunk. A pigmentek olyan színezőanyagok, amelyek meghatározzák a bőr felső színrétegét, valamint fényesebbé is teszik a bőrt.

Mivel a pigmentek védelmet is biztosítanak az anyagnak, így a velük kezelt bőrök jobban ellenállnak a különböző szennyeződéseknek, valamint mérsékeltebb a fényre való érzékenységük is. Ez utóbbi tulajdonság főleg a bútorbőrök esetében lényeges, hiszen kedvenc garnitúránkon levő bőr színe kifakulhat a hosszan tartó fény hatására.
Ha a pigmentek alkalmazása olyan nyersbőrön történik, amelyet anilin festékkel kezeltek, valamint magát a bőrt egymással harmonizáló színekkel festettek, akkor azt védett anilin (protected) bőrnek nevezzük. Ezek a bőrök rendszerint tartósak, valamint az anyagon keletkező természetes foltokat is elfedhetik. Számos előnyös tulajdonságuk miatt így a pigmentált bőröket sokoldalúan tudják felhasználni.

Változatos darabok

Mint nevük is mutatja, a nem pigmentált bőröknél egyáltalán nem vagy csak kis mértékben használnak pigment-színezőanyagokat. Mivel a pigmentek által képzett fedőréteg hiányzik, ezért a bőr természetes erezett felülete szépen kivehető.

A nem pigmentált bőrök festése anilinnal történik. Ez a nitrogéntartalmú szénvegyület ugyan alapvetően színtelen, ám különböző anyagok hozzáadásával erősen színező festéket lehet belőle előállítani. A tiszta anilinből készült (pure anilin) bútorbőrön jól láthatók a természetes jellemzők, így azon nagy valószínűséggel begyógyult sebeket, karcolásokat, valamint az állat nyakán és hasán levő ráncokat is felfedezhetünk. Mivel a bőr természetes anyaga különbözőképpen szívhatja magába festéket, ezért színük rendkívüli változatosságot mutathat. Az erős fényt elleni természetes védelmük ugyanakkor jóval gyengébb a pigmentekkel kezelt bőröknél, így a tiszta anilinból készült bútorbőröknél a fényvédő krémek használata fokozottan ajánlott

A fél-anilin (semi anilin) bőrök ötvözik a pigmentált, valamint a nem pigmentált típusok előnyös tulajdonságait. Előállításuk során ugyanis egyaránt alkalmaztak anilint, valamint pigment színezőanyagot. A kisebb hibákat eltüntető pigmentált réteg mellett átlátszó, illetve ragyogó színeket is használnak a bőr felületén. A fél-anilin bőrök így természetes hatást nyújtanak, valamint a tiszta anilin típusokhoz képest jobb a fénytől való védelmük is. A különböző szennyeződésekre ugyanakkor érzékenyebbek, így a fél-anilin bőrök védelmét bőrvédő krémek használatával biztosíthatjuk.

Különleges formák

A bútorbőrök megmunkálása során számos különböző eljárás létezik, amelyekkel olyan bőröket tudnak létrehozni, amelyek mindegyike más és más hatást tud kölcsönözni. Az antikolt bőr valószínűleg mindenki számára ismerős. A főként klasszikus garnitúráknál kedvelt bőr régies hatását a színek egymásra festésével érik el. A kikészített (distressed) bőr az anilinnal festett bőrök családjába tartozik.

A bőr készítése során olyan eljárást alkalmaznak, amely az anyagnak koptatott megjelenést kölcsönöz. A dombornyomott (embossed) bőr különleges eljárással készül. Az anyagot ugyanis nagy nyomásnak, valamint magas hőmérsékletnek teszik ki, majd görgők segítségével mintát nyomnak a bőr fel színébe. Ezek a minták nagyon sokfélék lehetnek. Az eljárás során virágokat, geometrikus, valamint indiai formákat is felvihetnek a bőr felületére, de az így keletkező minták aligátor, krokodil, vagy éppen a strucc bőrét is imitálhatják.