Bőr vagy szövet ülőgarnitúra – melyiket könnyebb tisztítani

dec 5, 2020 | Egyéb kategória

Kanapé vásárlás előtt a gyakran felmerülő kérdések között szerepel: Bőrből vagy szövetből készült kanapét vásároljuk? Ilyenkor kezdetét veszi a pro és kontra játék. Elkezdünk mérlegelni bizonyos szempontok alapján, és a végén kikiáltunk egy győztest. A legáltalánosabb szempontok pedig jellemzően a tisztíthatóság, és a kopásállóság-tartósság. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy tisztíthatóság és kopásállóság szempontjából mire kell odafigyelni, melyik anyag lehet az optimálisabb, és szertefoszlatjuk a berögzült tévhiteket.

Bőr vagy szövet ülőgarnitúra – melyiket könnyebb tisztítani?

Kezdjük rögtön talán sokak számára az egyik legfontosabb szemponttal, a tisztíthatósággal. Egy pillanatra csukjuk be a szemünket, és képzeljük el a következő jelenetsort:

Egy kellemes otthoni filmezés közben kedvenc vörösborunkat kortyolgatva egy óvatlan mozdulatot követően kilöttyen pár kortynyi a kanapéra. Egy bőr és egy szövet kanapéra. A bőr kanapén keresve a foltot azt láthatjuk, hogy elterült a bőrön az a pár korty vörösbor, a szövet kanapén pedig az a látvány fogad, hogy nagy eséllyel egyetlen csepp vörösbort sem maradt a felületen, mivel mindet beszítva a szövet.

Melyik eset a kellemetlenebb? Szinte mindenki arra fog most szavazni, hogy a bőr tisztítása egy ilyen esetben kevésbé kellemetlen, mivel csak fel kell itatni a bort, míg a szövet magába szívja, így nehezebb is a folt eltávolítása. De nézzük meg kicsit közelebbről a helyzetet a két anyag esetében.

Bőr tisztítása

Kezdjük a különböző bőrtípusok tisztíthatóságával. Itt fontos kiemelni, hogy bőrtípusok, mivel elhamarkodott dolog lenne azt állítani, hogy a bőrök tisztítása egyszerűbb, mint a szöveteké, hiszen ezt nagyban meghatározza az adott bőr típusa.

Ismerje meg a bútorbőr típusokat és azok jellegzetességeit korábbi cikkünkből >>> Ülőgarnitúrához használt anyagok
Egy természetes bőr esetében, amely semmilyen felületvédelemmel nem rendelkezik, igencsak macerás lehet a tisztítási folyamat. Főleg ha egy felület védett bőrrel vagy műbőrrel hasonlítjuk össze, amelyek a komoly felületkezelésnek köszönhetően jóval ellenállóbbak a szennyeződésekkel szemben. Szóval legelőször tisztázni kell a bőr típusát, és hogy az adott bőrtípus rendelkezik-e felületvédelemmel?

A természetes bőrökön nincsen felületvédelem, így aki ilyen bőrtípusból szeretné elkészíttetni kanapéját, az jó, ha fokozottan óvja a szennyeződésektől. Természetesen szinte lehetetlen elkerülni egy háztartásban, hogy ne szennyeződjön a kanapénk, időnként akár makacs foltokkal, mint például tinta, zsír, vagy bármilyen étel-ital származék. Ebben az esetben sem kell megrémülni, mivel már léteznek olyan speciális bőrtisztító és ápoló szerek, amelyek kifejezetten a természetes bőrtípusokhoz lettek kifejlesztve.

Ennél a pontnál viszont mindenképp meg kell említeni a rendszeres ápolás fontosságát. A természetes bőrök annál ellenállóbbak lehetnek a szennyeződéseknek, minél inkább ápoltak. Ha egyáltalán nem ápoljuk a bőrt, akkor nem csak jóval nehezebb dolgunk van a tisztítás során, hanem a tartósságot is csúnyán megnyirbálhatjuk. Egy kiszáradt, töredezett természetes bőr sokkal gyorsabban magába szívja a szennyeződéseket, és jóval mélyebben, mint egy ugyan olyan, de rendszeresen ápolt bőrtípus.

bőr tisztítása

A felület védett bőrök és műbőrök esetében már nagyobb a valóságtartalma annak, hogy könnyebben tisztíthatóak, mint egyes szövetek, hiszen ezek a bőrtípusok már rendelkeznek felületkezeléssel, azaz van egy védőréteg magán a bőrön. Jóval ellenállóbbak a természetes bőröknél, és jóval kevesebb törődést is igényelhetnek. Viszont a felületkezelt bőrökre, műbőrökre is igaz, hogy meghálálják a rendszeres ápolást, törődést, ugyanis a hosszú évek használata során, természetes módon elkezd kopni a felületkezelés, azaz maga a védőréteg a bőrön, és ennek a védőrétegnek a hiányában csökken a bőr ellenálló képessége, ami a szennyeződésekre is igaz.

Természetesen a műbőrök és a felületkezelt bőrök nem igényelnek olyan rendszeresen ápolást, mint a természetes bőrök, de érdemes bizonyos időközönként ezeket a bőröket is ápolni, hogy ne száradjanak ki, és minél tovább megőrizzük kanapénkat, szemet gyönyörködtető, újszerű állapotában. A műbőrökhöz is elérhetőek speciális ápoló szerek, és olyan tisztító készítmények, amelyek specifikus, makacs szennyeződések eltávolításához lettek kifejlesztve, mint a rúzs, tinta vagy esetleg vérfolt.
Összességében, aki egyértelműen kijelenti, hogy a bőrből készült kanapék, ülőgarnitúrák tisztítása könnyebb, az vagy nem ért a bőrökhöz, vagy nem ismeri az összes bőrtípust. Az viszont elmondható, hogy a műbőrök és minden olyan egyéb bőrtípusok, amelyek rendelkeznek valamilyen felületvédelemmel könnyebben tisztíthatóak, a természetes bőrtípusoknál, és a legtöbb szövettípusnál, de ez is csak abban az esetben érvényes, ha a bőr még új, vagy rendszeres ápolást kapott.

Szövet tisztítása

A szövetanyagok tisztítása kicsit macerásabb, mint a mű és felületkezelt bőröké. Persze ez attól is függ, hogy mit szeretnénk róla letisztítani. Egy hétvégi porszívózás során nem sok ellenállásba fogunk ütközni egy szövet ülőgarnitúra esetében, de ha valamilyen folyadék kerül rá, akkor már teljesen más a dolog fekvése. Ilyenkor ugyanis nincs az a gyors reakció idő, ami megmentené a szövetet attól, hogy elkezdje magába szívni a folyadékot. Mint egy sivatagban kiszáradt vándor, aki nem ivott már napok óta. De mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

bútorszövet tisztítása

Ilyen esetben fontos a gyorsaság, hiszen ahogy telik az idő, úgy jut el a szennyeződés egyre mélyebben a szövet struktúrájába, ahonnan nehezebb dolgunk lesz eltávolítani. Léteznek már olyan hab alapú szövettisztító készítmények, amelyek akár a mélyebb rétegekbe eljutott szennyeződéseket is képesek fellazítani, eltávolítani. Mivel viszont az idő nagy ellenségünk egy ilyen helyzetben, érdemes előre felkészülnünk, és betáraznunk ezekből a tisztítószerekből, hogy azonnal kéznél legyenek a bajban.

Aki úgy hiszi, hogy a szövetet nem lehet, és nem is kell ápolni az nagyot téved! Gondoljunk csak bele, hogy már csak az emberi testről származó zsírok, izzadság milyen mértékben roncsolhatja a szövetet. Nem beszélve a kellemetlen szagok kialakulásáról. Érdemes tehát a szöveteket is rendszeres időközönként ápolni, amihez tökéletes választás lehet a Fabric Protector víz alapú bútorszövetvédő spray. Ez nem csak az izzadságból származó zsírsavas szennyeződésekkel szemben teszi ellenállóbbá a szövetet, hanem az étel, ital által okozott foltok beszívódásától is védelmet nyújthat.

Vannak ezen kívül Hydrocare, Easyclean és Teflon technológiás szöveteink is, melyek már gyárilag egy impregnáló védelemmel vannak ellátva így róluk a szennyeződés egyszerűen egy vizes ruhával eltávolítható, mivel az nem szívódik bele a szövet szálaiba, hanem cseppekben összeáll a felületén.

Ha pedig nagyon makacs, erős vagy már régi szennyeződéstől szeretnénk megszabadítani a szövetet, akkor az utolsó utáni szalmaszálat a kárpittisztító gép jelentheti. Igen, a kárpittisztító gépet csak a legvégső esetben érdemes bevetni! Hogy miért?

Egyrészt mert nagyon drága egy ilyen gép beszerzése, de mivel már könnyedén bérelhetünk is ilyen gépeket, a magas ár nem lesz elég visszatartó erő. Másrészt pedig azért, mert egy kárpittisztító gép könnyen kárt tehet a szövet anyagstruktúrájában. Egy lazább szövésű, kellemes tapintású szövetet egy csapásra szét lehet nyúzni egy kárpittisztító géppel, valamint sok szövettípus kifejezetten alkalmatlan a gép tisztításra. Ha mégis gépi tisztítást szeretnénk igénybe venni, akkor először egy kevésbé látható helyen végezzünk egy teszt tisztítást, majd várjuk meg a végeredményt. Ha elégedettek vagyunk, csak akkor folytassuk a szövet láthatóbb részein a tisztítást.

szövet tisztítása

Összességében a szövetek tisztítása valamivel talán nehézkesebb, mint a mű és felületvédelemmel ellátott bőröké, viszont a természetes bőrökkel talán egy lapon említhető. Tehát aki természetes bőr és szövet között vacillál, és a tisztíthatóság a döntő tényező, annak sajnos nem tudunk egyértelmű nyertest hirdetni ebben a „versenyben”. Aki viszont nem ragaszkodik a természetes bőr egyediségéhez, ellenben a valamivel könnyebb tisztíthatóságot tartja szem előtt, annak a műbőr vagy egy felületkezelt bőrtípus tökéletes választás lehet.

Bőr vagy szövet ülőgarnitúra – melyik a tartósabb?

A bőrök és szövetek tisztíthatósága, tisztán tarthatósága mellett van egy másik nagyon fontos, akár döntő szempont, mégpedig a tartósság, más néven kopásállóság. Kanapét általában több évre szoktunk vásárolni, így sokaknál kiemelt tényező lehet a tartósság. Nehéz általánosítani és kijelenteni, hogy a bőr vagy épp a szövet a tartósabb, viszont körüljárjuk a „kopásállóság” mérőszámát, valamint tippeket adunk, hogy a felhasználási területtől függően milyen anyagokban érdemes gondolkozni, ha otthonunkba szánjuk a kanpapét, vagy például egy éttermet szeretnénk berendezni.

Bőr tartóssága

Kezdjük ismét a bőrökkel, és csak úgy, mint a tisztíthatóság esetében, a tartósságnál is elengedhetetlen szétválasztani a természetes bőröket a mű és egyéb bőröktől, ugyanis a természetes bőrök semmilyen felületkezeléssel nem rendelkeznek, ellentétben a műbőrökkel, és további felületkezelt bőrökkel, amelyek egy védőréteget kapnak.
Mindkét bőrtípus megköveteli az ápolást, a természetes bőrök esetében viszont talán fokozottan igaz lehet, hogy egy rendszeresen ápolt bőr nem csak esztétikusabb látványt nyújt, hanem növeli a bőr élettartamát is.

Az sem mindegy, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a kanapé. Otthoni használat során jellemzően nincs nagy igénybevételnek kitéve a kanapé, viszont egy étteremben vagy munkahelyen már jóval többet lehet használatban, ami nyilvánvalóan befolyásolja az élettartamot. Van viszont egy jó hírünk!

bútor műbőr

Könnyedén ki lehet deríteni egy műbőrről, hogy milyen a kopásállósága. Erre van is egy mértékegység, a Martindale. A Martindale mérésével kapcsolatban sokan tévesen úgy tudják, hogy ez a mérőszám a beülések számával egyenlő. Azaz egy 20 ezres martindale értékkel rendelkező bőrből készült kanapé könnyedén kibír 20 ezer beülést. Közel van az igazsághoz, de mégsem teljesen valós az állítás.

A Martindale nem beülést, hanem törzsülési ciklust jelent. A Martindale teszt (dörzsteszt) során laboratóriumi körülmények között tesztelik az anyagokat, és ez alapján határozzák meg a martindale értéket. A teszt során a bőrt nem éri UV sugárzás, sem más egyéb kémiai hatás, nem kerül szennyeződés a bőrre, nem volt soha tisztítva. Ezek nem életszerű körülmények, hiszen a kanapénkat éri majd napfény, több anyaggal érintkezik, dörzsölődik, a ruhákról akár festékanyag is kerülhet a kanapénkra, és jó esetben tisztításon, ápoláson is átesik az élettartama során. Ezek mind-mind befolyásolják a bőr élettartamát. Úgy gondoljunk a martindale számra, mint egy névleges teljesítményre, amitől a valós eltérhet, viszont támpontnak tökéletes.

martindale laboratóriumi körülmények
A nálunk kapható alap műbőrök 25.000 és 100.000 közötti Martindale értékekkel rendelkeznek. Vannak viszont olyan műbőrök is, amelyek akár 250-300 ezres martindale értékkel bírnak, mint például az Alfa műbőr család. Ezeket az anyagokat szokták olyan helyeken használni, ahol nagy igénybevételnek vannak kitéve a bőrbútorok, mint éttermek, tömegközlekedési eszközök. Tehát ha meg szeretne bizonyosodni egy bőrtípus tartósságáról, akkor keresse a Martindale értéket.

A valódi bőrnél nem Martindale, hanem csak dörzsölési ciklus 1 kg/cm2 nyomással van megadva. A felületvédett bőrök általában 500 száraz, 250 nedves, vagy 80 alkaline (izzadtságot imitáló sós, savas, zsíros oldat) ciklust kell elviseljenek, a természetes anilin vagy nubuk bőröknél ez csak 50 száraz és 20 nedves ciklus szokott lenni.

Szövet tartóssága

A szövetek tartósság szempontjából szerteágazó kínálatot nyújtanak. Nem lehet általánosítani, hogy a szövetek tartósabbak, mivel ez nem lenne minden esetben igaz. Léteznek már olyan szövetek, amelyek szintetikus anyag felhasználásával készültek, és hasonlóan magas a dörzsálló képességük, mint egy műbőrnek, vagy felületvédelemmel ellátott bőrtípusnak.

A szövetek tartósságát szintén befolyásolja a használat módja. Például sokan nem gondolnak bele, hogy milyen könnyen bele lehet izzadni nyáron egy szövet kanapéba. Az izzadtsággal viszont csökkentjük a szövetstruktúra ellenálló képességét, azaz a tartósságát.

szövet kopásállóság

Mindenkit arra biztatunk, hogy lehetőleg ne a tartósság alapján tegye le a voksát egy anyag mellett. Rengeteg egyéb szempont lehet döntő fontosságú. Itt főleg a komfortra gondolunk. Lehet, vagy valaki allergiás bizonyos anyagokra, nála a természetes, akár lenvászonból készült szövet lehet az ideális, aminek nagyjából 20.000 a Martindale értéke, aminél lehet magasabbat találni, de az nem szolgálná a felhasználó igényeit. Aki hajlamosabb az izzadásra, annak ideálisabb lehet akár egy műbőr vagy valamilyen felületvédelemmel ellátott bőr, mivel erről az anyagról könnyebb eltávolítani az izzadtságot.

Úgy lehet a legideálisabb szövetet vagy akár bőrtípust kiválasztani, ha kicsit belegondolunk hogyan, mire, milyen gyakran használjuk majd kanapénkat, és milyen egyedi szempontoknak kell megfelelnie.

Rengeteg különféle bőr és szövet elérhető a piacon, elég csak a színekre és a különböző szövési, felületkezelési technikákra gondolni. Válaszunk olyan anyagot a kanapénkhoz, ami megfelel az ízlésünknek, és egyéb igényeinknek, és ha nagyon nem tudunk dönteni, akkor lehet érdemes elővenni a kopásállóságot és tisztíthatóságot. Hiszen nem ezért vásárolunk kanapét, hogy azt folyamatosan óvjuk, hanem hogy örömünket leljük benne. Egy jobb szakembernek csak el kell mondani az igényeket, egyedi szempontokat, és máris jönnek a javaslatok, amiből már csak rá kell bökni arra, ami számunkra tetszetős.

Ha biztosra szeretne menni, és megtalálni a tökéletes bőr vagy szövet anyagot kanapéjához, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Bemutatótermünkben akár több 1000 bőr és szövet közül válogathat, és szakértőink segítenek az Ön számára legoptimálisabb anyag kiválasztásában.

Tekintse meg bútorkárpit kínálatunkat az alábbi linkekre kattintva:
Bútorbőrök óriási választéka
Bútor műbőrök kínálata
Vízzel tisztítható és mikroszálas bútorszövetek