Kényesek és gyönyörűek – Nubuk és velúr bőrök

Kétségtelen, hogy a bőrök királynőjének a nubuk és a velúr bőrök tekinthetők. Ezek a csiszolt anyagok ugyanis semmihez sem fogható puhasággal rendelkeznek. A belőlük készülő cipő egyet jelent a kortalan eleganciával, a nubuk bútorbőrök pedig a legjobb minőséget képviselik.

Sokan mondják ugyanakkor, hogy ezt a bőrtípust csaknem lehetetlen tisztítani. Van is ebben némi igazság, ám ha idejében és – főleg – rendszeresen takarítjuk a belőlük készült cipőt vagy bútort, akkor a bőr minél tovább ragyoghat eredeti pompájában. Cikksorozatunk befejező részében a nubuk bőrök tulajdonságait, valamint tisztítását mutatjuk be, valamint szót ejtünk a nubuk bőrökkel sok közös tulajdonsággal bíró velúr bőrökről is.

Bársonyos formák

A nubuk bőrök bársonyos tapintással rendelkeznek, amely hatást a bőr felületén való enyhe csiszolásával érnek el. Ezek a bőrök szintén anilinnal festettek, a pigmentek alkalmazásának hiánya miatt pedig színük rendkívüli változatosságot mutathat. Néhány természetes jel ugyanakkor a nubuk bőrökön is felfedezhető. Az anyagon megtalálható természetes ráncok, a kisebb horpadások, valamint a csípések így mind-mind emelhetik a belőle készült bútor értékét, valamint igazolják annak valódiságát. Káprázatos látványukért a nubuk bőrök ugyanakkor rendkívüli érzékenységükkel fizetnek.

Nubuck Green bútorbőr

Mivel a nubuk anyagú bútorbőrök tekinthetők a legsérülékenyebbeknek, így már a vásárlás során érdemes végiggondolnunk, milyen védelmet tudunk biztosítani nekik. Páratlan színeik pedig hosszan tartó napfény hatására könnyen kifakulhatnak, így célszerű ezeket a bőröket óvni a fénytől, illetve speciális krémekkel védelmet biztosítanunk a nap sugárzása ellen.

Tökéletlen művészet

A nubuk anyagból készült bútorbőrök tisztítása kihívást jelentő feladat. A takarítás során legfontosabb, hogy még a garnitúra piszkolódása előtt kezdjük el annak tisztítását. Ne várjuk meg tehát, amíg a nubuk bőrből készült bútorunk elhanyagolttá válik, mert akkor már szinte lehetetlen vállalkozás az eredeti állapot helyreállítása.

Fontos tudnivaló az is, hogy a más bőrtípusoknál alkalmazott tisztítási módszereket felejtsük el a nubuk bútorbőr esetében. A takarítás során így kizárólag speciálisan ilyen típusú bőr tisztására alkalmas szereket használjunk. Használhatunk védőspray is, amely garnitúránk élettartamát is meghosszabbíthatjuk. Ez a típusú ápolás ugyanakkor semmiféle védelmet nem nyújt a kényes darabbal esetlegesen történő kisebb- és nagyobb balesetek ellen. Az ilyen bútorbőr tisztítása tehát a legjobb esetben is tökéletlen művészet, de ha megfelelően vigyázunk rá, akkor sok örömünk telhet a nubuk bőr páratlan szépségében.

A nubuk kistestvére: a velúr

A nubuk bőrök párjaként érdemes megemlítenünk a velúr bőröket. A két bőrtípus sok közös hasonló tulajdonsággal bír, hiszen a velúr bőröket szintén hasonló eljárással készítik. A vadbőrnek is nevezett anyagot ugyanakkor a belső felén csiszolják, így érve el a – külső felükön csiszolt – nubuk bőröknél már megismert bársonyos hatást. Bútorbőrként ugyanakkor nem használják, így a velúr elsősorban jó minőségű cipők alapanyagául szolgál. Eltérő felhasználásuk ellenére ugyanakkor tisztításuk és ápolásuk szinte megegyezik a nubuk bőrökkel. Ezekből egyébiránt szintén készülnek cipők is. Itt a bútorra alkalmas bőrrel szemben enyhe szőrréteget is hagynak a nubuk bőrön, amelyek így viselőjük számára elegáns megjelenést nyújtanak.