Hogyan tisztítsuk az egyes bőrtípusokat

jan 25, 2021 | Egyéb kategória

A bőr táskán keletkezett folt, vagy a bútorbőrbe száradt szennyeződés eltávolítása nem egyszerű feladat. Az egyes típusok ugyanis különböző tisztítási módszereket igényelnek, így a takarítás megkezdése célszerű tisztában lennünk vele, milyen típusú bőrrel állunk szemben.

A bőr tisztítása szempontjából melyek a főbb bőrtípusok?

Alapvetően három kategóriát különböztetünk meg. A színezőanyagok felhasználásával előállított pigmentált, az anilinnal festett nem pigmentált, illetve a csiszolt nubuk, valamint velúr bőröket. (A nubuk és velúr bőrök jellemzőivel, valamint tisztításával annak speciális módja miatt külön foglalkozunk.)

Hogyan néznek ki az egyes bőr típusok?

A pigmentált bőr rendszerint megismerhető fényes és csillogó felületéről. Ezzel szemben a fél-anilin, illetve tiszta anilin bőrök felülete matt és természetes hatást nyújt. Ez utóbbi típus tapintása rendszerint kellemesebb azoknál a bőröknél és bútorbőröknél, amelyekhez pigment színező anyagokat használtak.

Létezik biztos módszer a bőr típusának felismerésére?

Az úgynevezett karcolási próbával, nagy biztonsággal meg tudjuk állapítani a bőr típusát. Amennyiben enyhén megkarcoljuk a bőr felületét és ennek hatására az anyag színe változatlan marad, akkor a bőr készítéséhez pigmenteket használtak. Ha a karcolás helye kivilágosodik, akkor nem pigmentált anyagú bőrrel van dolgunk.

Az egyes bőrök készítésének módja ugyanakkor rendkívül változatos lehet. A bőr típusának meghatározására így nem létezik száz százalékig megbízható módszer, mert a különböző bőrök előállítása során eltérő arányban alkalmazhatnak pigmenteket, illetve színezhetik őket anilinnal. Ezért, amennyiben nem vagyunk biztosak a bőr típusában, akkor bútorbőröket árusító szaküzletben érdemes érdeklődünk.

Hogyan kell az egyes bőrtípusokat tisztán tartani?

A pigmentált bőrök tisztítása egyszerű. A gyengéd hatású szappanból csináljunk kevés habot, majd ezt puha ruhával vigyük fel a bőr felületére. A szappanréteget tiszta vízzel öblítsük le, majd a bőrt szárazra törölve fejezzük be annak takarítását. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint minél kevésbé vizezzük össze a garnitúrát, még akkor is, ha a pigmentált bőrök és bútorbőrök az anilinnel színezett bőrökhöz képest jobban tűrik a vizet.

A nem pigmentált bőrök tisztán tartása némileg nagyobb odafigyelést kíván, mert ezek a bőrök érzékenyebbek a fényre, illetve kevésbé tűrik az egyes szennyeződéseket is. Mivel hajlamosak arra, hogy az olajat, illetve a különböző pecséteket magukba szívják, ezért rögtön a folt keletkezése után kezdjük meg takarításukat. A különböző szennyeződéseket száraz ruhával távolítsuk el. Dolgozzunk kíméletesen, a foltot a bőrbe való beledörzsölés nélkül szedjük ki. A kifakult bőr színét és normál csillogását tiszta törülközővel való finom dörzsöléssel állíthatjuk helyre.

Hogyan lehet eltávolítani a bőrből a rúzs illetve tintanyomokat?

Az ilyen makacs szennyeződéseket csakis speciálisan bőr tisztítására alkalmas szerek segítségével távolítsuk el. Itt ne használjuk az eddig bemutatott módszereket, mert a vizes lemosás vagy a szárazra törlés nem sok eredménnyel kecsegtet.

Melyek azok az anyagok, amelyeket semmiképpen ne használjak a bőr tisztításához?

Semmilyen típushoz se használjunk nyeregszappant, bútorfényezőt, olajat, lakkot, illetve ammóniát. Ezekkel az erőteljes tisztítószerekkel ugyanis akár helyrehozhatatlan károkat is okozhatunk a bőr természetes anyagában. A hagyományos tisztítószerek alkalmazása szintén nem ajánlott a bőr kezelésére. Az itt felsorolt általános „tiltólista” mellett pedig ügyeljünk arra, hogy a nem pigmentált bőrök tisztításához vizet se használjunk. Az anilinnal festett bőrök jó nedvszívó képessége miatt ugyanis könnyen foltokat ejthetünk az anyagon.